116 van 168 items

I like school and school likes me

Theater Artemis / Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

  • doelgroep: havo/vwo-bb, havo/vwo-ob, vmbo-bb, vmbo-ob
  • datum opties: in overleg
  • duur: 3 dagen non stop
  • genre: beeldend
  • locatie: in de school
  • gezelschap: Theater Artemis / Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch
  • kosten: €2500,-

Een kunstwerk dat ontstaat in de ontmoeting tussen een kunstenaar en een middelbare school (het gebouw, de docenten, de leerlingen en de conciërges).
In mei 1974 vloog Beuys naar New York en werd per ambulance naar de plaats van de ‘Aktion’ gebracht: een kamer in de Rene Block Gallery op East Broadway. Beuys lag op een brancard gehuld in vilt. Hij deelde deze kamer drie dagen met een wilde coyote genaamd ‘Little John’, enkel uitgerust met vilten dekens, zijn wandelstok en handschoenen. De kunstenaar herhaalde dezelfde reeks handelingen, de blik steeds gefocust op het dier, of sloeg de deken om zich heen om de figuur van een herder met zijn stok te suggereren. Aan het einde van de drie dagen omhelsde Beuys de coyote en werd mee teruggenomen naar het vliegveld.
Een kunstenaar neemt zijn intrek in een middelbare school. Op een publieke, in het oog springende plek in het gebouw slaat hij zijn kamp op. Gedurende drie dagen (en nachten) overleeft hij in deze nieuwe omgeving. Vanuit zijn artistieke eigenheid, zijn dagelijkse beslommeringen en met de performance van Beuys in het achterhoofd probeert hij een verstandhouding op te bouwen met de schoolse omgeving en de leerlingen en hen in beweging te brengen. Hoe reageren zij daarop? Ontstaat er een toenadering tussen de  leerlingen en deze vreemde indringer of verkiezen ze de veilige kant van de vertrouwde omgeving? Het gedrag van de coyote veranderde gedurende de drie dagen, van soms voorzichtig, afstandelijk, agressief naar vriendelijk.       

 

MEER INFO EN RESERVEREN: Erica van de Kerkhof / Joke Backx 
TELEFOON: Theater Artemis 073-6123223 / Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch 073-6273687
E-MAIL: erica@artemis.nl / J.Backx@sm-s.nl
WEBSITE: https://artemis.nl/projecten/i-like-school-and-school-likes-me/

 

Bureau Babel is hèt stedelijk bureau voor cultuureducatie in Den Bosch.

We willen zoveel mogelijk Bossche scholieren met zoveel mogelijk kwalitatief goede kunst in aanraking brengen.