De inspiratie van Francis Gremmen

25 mrt 2018

Functie: “Ik ben decaan op de Rijzert. En ik ben ook mentor van een groep Entrée-leerlingen, geef ze lessen als burgerschap, rekenen en ondernemend gedrag. De Rijzert is een praktijkschool, we vallen net onder het vmbo en leiden de leerlingen hier vooral praktisch op, zodat ze zich straks kunnen redden in de maatschappij. Met lessen over wonen, werken en vrije tijd; heel divers, maatwerk. Ze gaan later aan de slag in bijvoorbeeld beschut werk of in een vrij bedrijf. Een aantal kan doorleren en stroomt door naar niveau 2.”

Waarom kunsteducatie?: “Omdat het onze leerlingen de kans biedt om zichzelf op een andere en veilige manier te ontdekken, en ze kunnen ervaren dat ze wel degelijk talenten hebben. Reuzebelangrijk, zeker voor deze jongeren die zo vaak te horen krijgen wat ze allemaal niet kunnen. Door ze actief met kunst en cultuur bezig te laten gaan, ontplooien ze, groeit hun zelfvertrouwen. Dat is prachtig om te zien.”

Krijgt nieuwe ideeën van: “Positieve mensen. Daar voel ik me veilig bij, die maken dat ik nieuwe dingen uitprobeer. Gelukkig heb ik genoeg positieve mensen om me heen hier op school. Dat bleek vorig jaar wel toen we met onze leerlingen een lipdub maakten, een videoclip uit één opname. In het begin waren er best wat collega’s die daarover eventjes twijfelden, maar uiteindelijk was iedereen zó geraakt en enthousiast – zulk optimisme inspireert en geeft me vertrouwen.”

Laatste culturele bezoek: “In januari, in Nijmegen: ‘Beauty en het beest’ van Maas Theaterproducties. Heel leuk, vooral omdat mijn dochter meespeelde. Ze volgt theater- en musicallessen bij ons in het dorp en mocht nu met zo’n professionele voorstelling meedoen. Een hele ervaring voor haar. En voor mij.”

Nu op je nachtkastje: “Een boek, gisteren uitgelezen: ‘Rendez-vous’ van Esther Verhoef. Ik vind dat lekker, ’s avonds voor het slapen nog even lezen. Dat ontspant, boeken geven rust. Zelfs thrillers, ja.”

Motto: "O, da’s heel duidelijk: Pluk de dag! Mijn ouders zijn jong overleden, nadat ze hun hele leven krom hebben gelegen. Ze hebben altijd voor ons gewerkt en gezorgd, voor zichzelf iets doen kwam op de tweede plek. En toen het kon, was het te laat. Dat wil ik niet. En daarom geniet ik nu van het leven. Geregeld op vakantie, niet alles opsparen voor later, vandaag is het te doen. Carpe diem!”

p.s.: Wij van Bureau Babel hebben erg genoten van de prachtige documentaire 'Spiegeldromen' waarin een rol weg is gelegd voor Francis. 

Babelnet is het netwerk van de Bossche scholen, culturele instellingen en Bureau Babel

Door Babelnet krijgen (en houden) scholen beter zicht op het culturele aanbod in de stad en blijven de instellingen op de hoogte van de specifieke wensen in het onderwijs.

nieuwsfilters