De inspiratie van Jack Mikkers

16 jan 2018

Functie: “Burgemeester van ’s-Hertogenbosch, sinds oktober. Hiervoor was ik het van Veldhoven, daarvoor in Maasdriel. Op m’n elfde wilde ik al burgemeester worden. Waarom? De meester van onze zesde klas werd burgemeester en we mochten met z’n allen naar zijn beëdiging. Harmonie erbij, het gilde, koetsen, feest. Dat wil ik ook, dacht ik toen. Tijdens m’n studie is dat verlangen wat weggeëbd, maar ik heb me altijd voor de publieke zaak ingezet. En veertien jaar geleden was het zover, kreeg ik de ambtsketting omgehangen.”

Waarom kunsteducatie?: “Kunst zorgt dat je je blijft verwonderen. Het prikkelt en stimuleert, biedt je nieuwe perspectieven, laat je op andere manieren kijken naar de werkelijkheid, naar relaties, naar de wereld om je heen. Bovendien ontwikkel je door kunsteducatie basisvaardigheden waar je de rest van je leven plezier van hebt: samenwerken, creatief denken, problemen oplossen. En, heel belangrijk: met hartstocht en plezier dingen doen.”

Krijgt nieuwe ideeën van: “Andere mensen. Ik investeer veel in contacten, ontmoet voortdurend mensen, luister graag naar hun dromen en wensen. Die gesprekken verbreden mijn blikveld, inspireren me. De afgelopen maanden ben ik de stad gaan ontdekken, volgde ik een soort inburgeringscursus. Ik sprak met allerlei inwoners en ondernemers, van alle rangen en standen. Ze vertelden me hun verhalen, wat ze wel en niet goed vinden gaan in de stad. En iedere dag was voor mij een cadeautje, een belevenis.”

Laatste culturele bezoek: “Een concert van Lady Antebellum, in Afas. Moderne country. Zo gaaf, hun stemmen raken mij elke keer weer. Ik probeer zo’n zes tot negen keer per jaar een theatervoorstelling te bezoeken, ga vaak naar de film, lees graag. Maar muziek is mijn grootste passie. Vroeger al draaide ik plaatjes, nu ben ik verslingerd aan Spotify en probeer ik geregeld concerten te bezoeken. Da’s met een volle agenda vaak wat minder makkelijk plannen. Maar het lukt. Gelukkig.”

Nu op je nachtkastje: “Michelle Obama. Althans, haar autobiografie. Ik lees graag biografieën, ben erg geïnteresseerd in wat anderen beweegt en inspireert. Zo ontdek ik nu bijvoorbeeld hoe groot de invloed van Michelle Obama vanaf de zijlijn is geweest, heel interessant. Overigens zou ik graag meer en vaker lezen, maar het ontbreekt me nu vaak aan de tijd. Tijdens vakanties probeer ik het in te halen, lees ik in twee weken drie of vier boeken.” 

Motto: “Dromen zijn er niet om te hebben, maar om waar te maken.’ Het is heel mooi als je een doel hebt, als je weet wat je wil bereiken. Maar het is nóg belangrijker om daar handen en voeten aan te geven, om het waar te maken. Zo voorkom je dat je gaat mijmeren en achteraf moet concluderen: jammer, ik had het toch anders moeten doen. Ja, ik probeer dat ook. En het werkt, één van mijn dromen is al uitgekomen: ik ben burgemeester.”

Foto: Marc Bolsius

Babelnet is het netwerk van de Bossche scholen, culturele instellingen en Bureau Babel

Door Babelnet krijgen (en houden) scholen beter zicht op het culturele aanbod in de stad en blijven de instellingen op de hoogte van de specifieke wensen in het onderwijs.

nieuwsfilters