DE INSPIRATIE VAN MIKE VAN DER GELD

20 sep 2018

Functie: “Ik ben sinds juni de wethouder van cultuur, duurzaamheid en leefomgeving. Hoe je dat wordt? Het begint met een goede verkiezingsuitslag. En daarnaast liggen de onderwerpen in mijn portefeuille me na aan het hart, al heel lang. Van cultuur geniet ik dagelijks. En duurzaamheid zit in m’n genen. Ik vind het ontzettend belangrijk dat we de samenleving zo vormgeven dat die ook voor toekomstige generaties mooi, heel en veilig is.”

Waarom kunsteducatie?: “De vraag zou eigenlijk moeten zijn: waarom kunst? Omdat het je aan het denken zet. Welke kunstuiting je ook bekijkt, hoort of ondergaat, het biedt je nieuwe invalshoeken, confronteert je met je vooroordelen. En precies daarom is kunsteducatie ook zo belangrijk. Omdat het kinderen leert beschouwen, kritischer laat denken – ze worden er completer mensen van. En ja, dat hoort thuis in het onderwijs, net als taal en rekenen. Sterker nog, kunsteducatie kan ervoor zorgen dat álle leerprestaties omhoog gaan.”

Krijgt nieuwe ideeën van: “Van kunst, dat inspireert me. Maar echt nieuwe ideeën borrelen vooral op tijdens een goede wandeling, als ik ontspannen ben, helemaal vrij om te denken. En tja, die tijd is beperkt, maar ik probeer het allemaal zo te organiseren dat er voldoende momenten voor vrij blijven.”

Laatste culturele bezoek: “Twee bezoeken. Aan de expositie van Kamagurka in het Noordbrabants Museum en Food is fictie in het Design Museum. Op hun eigen manier allebei heel erg mooi. Kamagurka is humorvol, absurd, maar laat je toch ook serieus naar zaken kijken. En Food is fictie is confronterend, het zet je aan het denken over ons dagelijks eten.”

Nu op je nachtkastje: “’President vermist’, het boek van Bill Clinton en James Patterson. Maar ik heb er nog geen letter van gelezen, moet er nog aan beginnen. Ik lees veel, nu vooral beleidsplannen en verslagen. Voor literatuur moet ik de rust vinden en dat lukt niet altijd. Jammer, want ik kan erg genieten van een goede thriller of biografie.”

Motto: “Daar heb ik echt even over moeten nadenken. Een persoonlijke spreuk heb ik niet, maar een mooi en treffend motto voor kunsteducatie vind ik: ‘In iedere kunstenaar schuilt een geïnspireerd jongetje of meisje’. Of omgekeerd: ‘In ieder kind schuilt een kunstenaar’. Want daar gaat het om: als we kinderen al vroeg laten kennismaken met kunst, ontstaat er nieuwsgierigheid, creativiteit. En die kan zomaar uitgroeien tot nieuwe kunst.”

 

Beeld: www.thuisinhetnieuws.nl

Babelnet is het netwerk van de Bossche scholen, culturele instellingen en Bureau Babel

Door Babelnet krijgen (en houden) scholen beter zicht op het culturele aanbod in de stad en blijven de instellingen op de hoogte van de specifieke wensen in het onderwijs.

nieuwsfilters