EERST DOEN DAN DENKEN

04 okt 2018

Maakonderwijs groeit! Op 28 september vond de Fablearn onderwijsconferentie- Makereducation.nl in Eindhoven plaats. Op het fascinerende Strijpterrein kwamen in het Klokgebouw ruim 600 leerkrachten, docenten kunstenaars en vertegenwoordigers van bedrijven samen.

Fablearn is een internationaal netwerk dat onderzoek doet naar maken en nieuwe technologieën in de klas. Tijdens de conferentie kon je deelnemen aan masterclasses de fair bezoeken en lezingen bijwonen. Keynote sprekers kwamen uit het binnen- en buitenland. Paulo Blikstein, specialist op het gebied van leeromgevingen en kansgelijkheid, was een van deze sprekers. Volgens Blikstein werkt maakonderwijs als een docent actieve creërende lessen aanbiedt met de boeken erbij. Door eerst te doen wordt de nieuwsgierigheid gestimuleerd. Het kind blijft gemotiveerd omdat het nog niet weet wat er komen gaat. " Kinderen helpen bij het vinden van hun passie is het doel van de school. Wanneer dit niet wordt behaald dient school geen nut"

Het succes van maakonderwijs
Op de conferentie waren er verschillende succesverhalen te horen waarbij kennisvragen vanuit eigen motivatie worden opgelost. Bestaande problemen en vraagstukken worden onder de loep genomen, bijvoorbeeld op het ontdeklab van De Marnix Academie. Luka Suurmond een leerling van middelbare school de Populier in Den Haag werkte in de fabklas aan haar profielwerkstuk ZOT (zonne-energie opwekkende tas). De WAR maakt met jong en oud meetkastjes voor in de omgeving. De uitkomsten hiervan roepen nieuwe vragen op, waardoor er hele onderzoeken worden gestart. 

Astrid Poot van 'Lekker Samen Klooien' is een echte maker. Dit doet ze met nieuwe technologieën: oude technieken die voor heel veel kinderen nieuw zijn. Volgens Poot is het breken van regels essentieel bij maken en ontdekken. Kinderen moeten het vertrouwen krijgen om buiten de regels om te opereren. Ze moeten geholpen worden, maar niet gestuurd. Op haar inspirerende website staan leuke maaktips zoals bijvoorbeeld de kettingreactiekaartjes. Makkelijk om direct in de klas toe te passen. 

De keerzijde van het succes van maakonderwijs is, is de verschuiving die plaatsvindt. De nadruk ligt tegenwoordig meer op het eindresultaat dan op het proces. Dit is jammer omdat maakonderwijs juist bijdraagt aan het vertrouwen van het kind. Door het werken aan een prototype, worden kinderen niet tegengehouden door faalangst. 

Ben geïnspireerd geraakt? Hieronder vind je nog meer succesverhalen en meer: 

http://makered.nl
www.learntogroow..com
www.ikpionier.nl
www.slimmehanden.nl

Bureau Babel is hèt stedelijk bureau voor cultuureducatie in Den Bosch.

We willen zoveel mogelijk Bossche scholieren met zoveel mogelijk kwalitatief goede kunst in aanraking brengen.

nieuwsfilters