Kennisatelier met Gert Biesta: 'door kunst onderwezen willen worden'

26 mrt 2018

Onderwijspedagoog en hoogleraar filosofie Gert Biesta gaf op 7 februari bij het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) een lezing over zijn nieuwste boek ‘Door kunst onderwezen willen worden’.

In het boek (en de lezing) vraagt Gert zich af: wat betekent het voor ons als mens om te leven? En hoe kan het onderwijs hierin richting geven? Hoe leer je om vragen te stellen die voor je eigen leven en de omringende wereld belangrijk zijn? En, hoe stel je leerlingen in staat om in relatie te komen met hun verlangens?

Grote vragen. Waarvoor de antwoorden (deels) te vinden zijn met kunsteducatie, aldus Gert. Kunsteducatie helpt immers om leerlingen ‘naar de wereld toe te keren’. Omdat hij ook vindt dat ‘kunst en educatie langzaam maar zeker verdwijnen uit het begrip kunsteducatie’, pleit Gert voor een nieuwe balans, waarin er een wending plaatsvindt naar de kunsten toe. Zonder jezelf af te vragen wat kunsteducatie nu eigenlijk produceert, maar door juist te kijken naar wat het mogelijk maakt.

Meer weten over Gert’s lezing? Hier vind je zijn presentatie.

Foto: www.folia.nl

You can't start a fire without a spark

nieuwsfilters